Simeone cel Felix

Capture.PNG

Și s-a făcut. Joao Felix, cel ce a început fotbalul la rivala FC Porto, a devenit cel mai scump jucător de fotbal portughez vândut. Noua senzație a fotbalului din Portugalia, jucătorul pentru care s-au bătut toate marile forțe financiare din fotbalul european a ajuns, zic eu surprinzător, la Atletico Madrid. Despre acest puști s-au scris destule de-a lungul acestui sezon, o stagiune care a însemnat pentru el debutul său pentru Benfica și a culminat cu hattrick-ul reușit împotriva celor de la Eintracht, în Europa League. A mai reușit să câștige și întrecerea internă cu Benfica, unde a marcat cincisprezece goluri și nouă pase de gol. Trecând peste senzaționalul acestei știri, merită acest transfer analizat din două puncte de vedere.

Prima analiza ar fi chiar despre jucător. Și de ce zic asta? Pentru că pentru el sezonul încheiat a fost primul, la nivel de seniori, ceea ce nu înseamnă că din punct de vedere al experienței, nu vine cu un bagaj foarte mare. În schimb a atras privirile prin tehnica sa, prin viteză și prin creativitatea arătată. Totodată, a însemnat pentru el expunerea în vitrina portugheză pentru exportul către Premier League, Serie A, La Liga etc, iar dacă e ceva ce ne-au demonstrat portughezii de-a lungul timpului este că știu cum să-și vândă marfa. Campionatul Portugaliei este o întrecere unde fotbalul ofensiv este la el acasă, și asta mai ales pentru echipele fanion precum Benfica, Porto sau Sporting. Se joacă un fotbal unde jucătorii tineri primesc încredere, libertatea de exprimare și de acțiune. De aceea probabil din Portugalia s-au vândut foarte mulți jucători ofensivi și mai puțini cei cu sarcini defensive. Astfel consider că sunt două elemente cheie ce trebuiesc analizate

Un plus pentru el ar fi că nu a schimbat cu mult stilul campionatului unde va evolua. La Liga, o întrecere unde fotbalul ofensiv este încurajat, dar la Atletico lucrurile stau un pic diferit. Știm cu toții ce înseamnă, Diego Simeone și ce filosofie are. Toată echipa trebuie să se sacrifice și să facă ambele faze atunci când este nevoie. Rigorile argentinianului vor fi adevăratele lupte pentru tânărul Felix, în ideea adaptării sale la acestor rigori. Cheia succesului său și al progresului consider că aceasta ar fi. Căci acest copil de talent, nu se poate pune în discuție că n-ar avea, râmâne de văzut dacă va reuși să se acomodeze unui fotbal mai strict, un fotbal bazat pe tactică și pe condiție fizică. Să nu uităm că spre exemplu, Sir Alex lui, Cristiano Ronaldo, un alt portughez plecat de tânăr peste hotare, i-a acordat libertate de exprimare și de acțiune, de cele mai multe ori.

A doua analiză ar fi despre implicațiile pe care acest transfer le are la nivel de club și mai apoi în strategia lui Simeone. Acest transfer o pune pe Atletico Madrid în rândul echipelor ce au depășit o sută de milioane de Euro, sumă de transfer pentru un jucător. Asta arată puterea financiară la care a ajuns Atleti, un club ce și-a construit o bijuterie de stadion, ce a reușit să țină pasul cu mai marii, Barcelona și Real Madrid și cu prezențe în finale de cupe europene. Un club ce nu arunca, cu banii în stânga și dreapta a decis ca pentru acest puști să achite o sută douăzeci și șase de milioane Euro, ce face din Joao Felix, al patrulea cel mai scump jucător din lume. După ce sezonul trecut a fost adus Thomas Lemar pentru șaptezeci de milioane Euro, un jucător ce nu a rupt gura târgului rămâne de văzut dacă nu cumva Atletico s-a întins iar mai mult decât îi este plapuma, având în vedere că în trecut media sumelor de transfer pentru care au fost aduși jucători precum Sergio Aguero, Diego Forlan, Griezmann, Oblak, Rodri și mulți alții ar fi în jurul sumei de douăzeci și cinci de milioane Euro. Ca un argument contrariu celor scrise mai sus, ar putea fi sumele uriașe încasate pe Lucas Hernandez și Rodri, care au totalizat o sută cincizeci de milioane Euro. Sume astronomice aruncate pe piață și primite în același timp de Atletico, care conform transfermarkt.de se află pe plus în acest mercato de vară cu cincisprezece milioane Euro. 

Întrebarea ce vine, firesc, după aceasta știre este dacă Simeone va reuși să țină Atletico la un nivel ridicat și în sezonul ce va urma. Odată cu plecarea lui Antoine Griezmann, Simeone vede în portughez următorul motor al echipei și pionul principal în jurul căruia să construiască și să întinerească o echipă ce ajunsese la un nivel evident de rutină. O rutină ce, a contribuit astă iarnă chiar și la zvonuri precum că Simeone ar putea părăsi formația de pe Wanda Metropolitano. Dar acest transfer anunță că Simeone nu pleacă și că încă are forța necesară să se lupte cu granzii. Simeone e FELIX.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s