Acum 38 de ani în Malmö – un tumult de origine balcanică

Capture.PNG
Sursă foto: http://www.independent.co.uk

Umblă vorba, și pare a fi adevărată într-o oarecare măsură, cum că fotbalul este sportul ce a salvat mulți puștani talentați din ororile străzilor unor suburbii ce-și au orizonturile întunecate. Paradoxal cumva, căci și fotbalul este îmbrățișat prima dată de către copiii tot pe stradă. Aceeași stradă pe care toți pășesc până la un anumit punct, până la o anumită intersecție. De acolo însă drumul fiecăruia se desparte astfel se face diferența între starurile fotbalului mondial și cei ce au rămas captivi în orizontul fără perspective. De aceea fotbalul trebuie privit mai mult decât un fenomen sportiv, este un fenomen social, ce trebuie încurajat și mai ales în zonele defavorizate.

Am făcut această introducere cu un ușor iz dramatic, pentru a înțelege prin ce a trecut unul dintre cei mai mari jucători din prezent. Zlatan Ibrahimovic își serbează astăzi cea de-a 38-a aniversare. Un „bad boy” al acestui sport, cum ar putea fi scris pe un afiș al unui film de Hollywood.  Un om ce a fost la un pas să rămână un hoț anonim de biciclete dintr-o suburbie a orașului Malmö. Chiar el a recunoscut că: „Fotbalul m-a salvat. La un moment dat, în Rosengard, totul se rezuma la consumul de alcool și droguri. Mă bucur că am reușit să stau deoparte de aceste lucruri.”. 

Încă de mic, Ibra a fost afectat de situația din familia sa. O familie formată în Suedia dintr-un tată bosniac și o mamă croată, imigranți în Suedia, aceștia au plecat pentru a duce o viață mai bună departe de tensiunile politice din Iugoslavia acelor timpuri. Au divorțat pe când el avea doar 2 ani, iar acest lucru l-a afectat enorm. A fost nevoit să facă ”naveta” între a sta cu mama sau cu tatăl. Tot el admite într-un interviu că „nimeni nu m-a întrebat, ce fac, cum mi-a fost ziua?”. Astfel fiind nevoit să crească aproape de unul singur, acesta a dezvoltat atitudinea, pe care și astăzi o vedem la Zlatan și pentru care mulți nu îl agreează, de aroganță. „Întotdeauna am vrut să fiu obraznic în stilul meu de joc și pe teren, iar asta am dezvoltat-o de mic, căci nu puteam arata semne de slăbiciune” .

S-a apucat de fotbal la vârsta de 6 ani, atunci când a primit și primele sale ghete. A evoluat la început pentru un club fondat de către imigranți, cochetând apoi cu un mic club din Malmö, Bk Flagg și apoi la clubul orașului, Malmö FF. La 15 ani, s-a angajat în port pentru a face bani și a-și cumpăra unt și pâine. A fost întors din drum de către managerul său care a văzut un potențial uriaș în tânarul cu picioarele uriașe și nasul mare. În ’99 chiar la primul său an la Malmö FF, retrogradează, dar reușește să promoveze sezonul următor și tot atunci este văzut de către Leo Beenhakker, care în 2001 îl transferă la Ajax.

După ce începutul la Ajax sub antrenorul, Co Adriaanse a fost unul greoi, acesta din urmă fiind și demis din cauza rezultatelor slabe, la cârma ”Lăncierilor” vine Ronald Koeman. Acesta se folosește din plin de atacantul suedez, iar la final de an, Zlatan ridică primul său trofeu major, Eredivisie, din cariera prolifică, ce a fost încununată cu 11 titluri de campion, 10 Cupe și 1 Europa League. Pleacă de la Ajax în 2004, în urma unui incident cu Van der Vaart, într-un amical, împotriva naționalei Olandei. Acesta a fost acuzat că l-ar fi accidentat inteționat pe Van der Vaart. Juventus avea să fie următoarea destinație, intermediată prin Mino Raiola. Cel despre care avea să spună într-un interviu acordat unui jurnalist din Olanda, că: „și ce dacă este mafiot, mafiot pare o descriere bună.

Se numără printre puținii fotbaliști ce au jucat în Derby d’Italia pentru ambele formații, asta după ce în urma scandalului Calciopoli, pleacă de la Juventus la Inter. După aceste perioade, de liniște a urmat taifunul Barcelona. Unde chiar el spunea că a fost defavorizat de către Pep Guardiola, prin faptul că nu comunica, cu el. Ba chiar a încercat să-l și enerveze pe catalan țipând la el și lovind o cutie în vestiar, reproșându-i că nu are curaj să-i spună care este problema. Pep, după cum povestește Ibra, avea să rămână calm și să nu-i răspundă suedezului la provocare. „probabil că nu voi afla niciodată ce problemă a avut cu mine, nici atunci nu am reușit, acum cu atât mai puțin” declara Ibra despre Pep. Fapt ce-l împinge către AC Milan. O altă trădare considerată acum de către fanii lui Inter. Nici aici nu e prea cuminte și primește un cartonaș roșu și trei etape de suspendare pentru lovirea cu pumnul în stomac a unui jucător de la Bari, alte trei după ce înjură și un arbitru asistent. Pentru AC Milan a fost ultimul titlu de campioană, în sezonul debutului lui Ibra pentru ”Rossoneri”. 

Probabil, cel mai potrivit loc pentru Ibra a reprezentat Parisu. Acolo unde și-a putut cu adevărat pune în aplicare statutul de lider. Acolo a fost primadona proiectului construit de consorțiul qatarez. Fiind la momentul semnării contractului, al doilea cel mai bine plătit jucător din lume, după Samuel Eto’o. A câștigat titluri an la rând în tricoul celor del la PSG, iar în momentul schimbării sale, la ultima partidă a fost ovaționat de întreg stadionul. Acesta a intrat în istorie declarând că „am venit ca un rege, dar plec, ca o legendă”. A urma Manchester United, o lovitură de imagine, dar fotbalistic avea să fie o dezamăgire, asta și pentru că este nevoit să plece din cauza unei accidentări grave suferită la genunchi.

În prezent evoluează în America, unde duce mai departe emblema de legendă a fotbalului mondial. Un om încercat încă de la vârste fragede, de către viață. Un om ce în 2015 și-a tatuat numele a 50 de persoane care erau afectați de foamete, la susținerea proiectului ONU.  Un fotbalist ce nu este agreat de foarte multă lume și asta din pricina celor întâmplate de-a lungul anilor. Însă Zlatan este un dar al fotbalul, care ne-a bucurat cu execuțiile sale, unele pentru care cuvântul ”imposibil” este mult prea mic. La final, câteva ”Zlatanisme”:

  • First the anger controlled me. Now I control it.
  • So my message to the fatherless, who feel different, or unlucky, is that if you believe in yourself you will also make it. There is always a possibility. Everything depends on you.
  • When we needed something for ourselves, all we do is go to the shop and steal it.
  • I didn’t watched Sweden back then. I never did. I loved Brazil because they were different. They touched the ball differently, like field hockey when you drag the ball. That was magic and it felt totally different to anything i had seen before.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s